Wij presenteren in 2021: The Breath of the Bellows.

 
Wij presenteren in 2021: The Breath of the Bellows.

 
Wij presenteren in 2021: The Breath of the Bellows.

Hoe het begon...

Over 2ToneMedia

2Tone Media werd in 2012 opgericht als samenwerking tussen Roeland Heerema en A’lok Choy. Roeland heeft een achtergrond in journalistiek, A’lok maakt grafische ontwerpen en filmproducties, en samen zijn ze begeesterd door het geluid van de bandoneon.

Hun documentaireproject begon toen instrumentenbouwer Harry Geuns uit België liet hen de techniek achter de klanken zien en vertelde over de onverwachte Europese geschiedenis van de bandoneon, die ze eerst met Argentinië associeerden. Ze besloten op ontdekkingsreis te gaan door Europa om een visueel verhaal te vertellen over het instrument dat ze steeds beter gingen begrijpen naarmate ze meer en meer gepassioneerde personen uit de wereld van de bandoneon op hun pad tegenkwamen.

Een keerpunt kwam toen ze hun krachten bundelden met Helena Rüegg. Zij speelt al sinds 1992 bandoneon en heeft als journaliste voor verschillende Duitse radio- en televisieomroepen vele reportages gemaakt. Zodoende beschikt ook zij over een schat aan interviews met de legendarische muzikanten, componisten en andere historische protagonisten die met het instrument geschiedenis schreven.

Gedrieën besloten ze om in 2021, het jaar waarin Astor Piazzolla 100 zou zijn geworden, The Breath of the Bellows te verwezenlijken: de documentaire waar ze in de loop der jaren naartoe gewerkt hebben.

Wie wij zijn
Filmwerk & Grafisch ontwerp

A'lok Choy

Den Haag, Nederland

A’lok is grafisch vormgever en richtte in 1988 de mediastudio On/Off Media op (www.on-off.nl) in Den Haag (Nederland). Sindsdien heeft hij carrière gemaakt met visuele producties, waarbij hij zich specialiseerde in de offshore-industrie. Hij heeft gefilmd en gefotografeerd voor bedrijven zoals Allseas, SBM Offshore, Seaway Heavy Lifting, de Nederlandse Belastingdienst, Heineken en Shell. Ook heeft hij geregeld materiaal geleverd aan National Geographic en Discovery Channel, en maakte voor reportages wereldwijd meermaals verre reizen.
A’lok kwam in aanraking met de bandoneon toen hij Gotan Project ontdekte, en raakte gepassioneerd door de schoonheid en de techniek van het instrument. Door zijn jarenlange ervaring met de industrie, heeft hij een bijzondere interesse in het vakmanschap dat bij het maken van bandoneons komt kijken.
Interviews & Editing

Roeland Heerema

Parijs, Frankrijk

Roeland promoveert momenteel aan de Sorbonne Universiteit in Parijs in de cognitieve neurowetenschappen. In zijn onderzoek richt hij zich op de rol die emoties spelen in de hersenen wanneer we beslissingen nemen. Dat muziek een bijzonder krachtig middel kan zijn in het aanspreken van emoties en het veroorzaken van fysiologische reacties, is in meerdere van zijn studies duidelijk geworden. Zijn vooropleidingen volgde Roeland in Nederland, aan de TU Delft en University College Utrecht. Verder studeerde hij journalistiek aan de Universiteit Leiden en bekwaamde zich in film en interviews.
Roeland heeft een algemene fascinatie voor cultuur en folklore en heeft jarenlang Argentijnse tango gedanst. Hij ziet de bandoneon als een instrument met een ongelofelijke emotionele rijkdom die stijlen en culturen doorkruist.
Interviews & Communicatie

Helena Rüegg

Freiburg, Duitsland

Helena speelt bandoneon sinds 1992 en studeerde van 1993 tot 1998 bandoneon als hoofdvak aan de tangoafdeling van het Rotterdams Conservatorium Codarts. Als solist trad ze onder meer op met het de Duitse orkesten Bamberger Symphoniker, SWR Symphonieorchester, WDR Rundfunkorcheter en met Juan Diego Florez speelde ze samen met het BBC Symphony Orchestra. Sinds 1999 componeert Helena ook muziek voor hoorspellen, lezingen, dans en theaterproducties.
Sinds 1992 werkt Helena als journaliste en schrijfster voor verschillende redacties van de Duitse omroepen WDR 3 en Deutschlandfunk. In 1999 verscheen haar boek “Tango, Geschichte und Geschichten” (Tango, Geschiedenis en Verhalen) bij DTV Premium. In 2008 werkte ze me aan de film MetroMusic, gemaakt door productiebureau SeeMoreFilm voor ZDF/3Sat in Duitsland.
2Tone aan het werk
Contact

Schrijf ons aan via:

info@2tonemedia.nl